Welke verbanden kun je leggen bij tinnitus?

Wanneer een spier een triggerpoint (spierknoop) bevat, heeft deze vaak een patroon van uitstraling naar een ander gebied en/of andere spier. Dit kun je zelf nu direct uittesten bij jezelf door op een scherp en gevoelig punt op de grote (monnikskap)spier op de schouder te duwen. Wanneer je dit doet, is dat scherp en gevoelig op het punt waar je drukt, maar wellicht voel je ook een drukkend gevoel, tintelingen of pijn richting de nek, achter- en/of voorhoofd. Deze uitstralende pijn hoort bij deze specifieke spier en zo heeft elke spier zijn eigen uitstralingspatroon.

Bij tinnitus speelt de “Musculus Sternocleidomastoideus” een belangrijke rol, een spier die je gebruikt wanneer je je hoofd naar links en rechts draait. Wanneer deze triggerpoints bevat, kan dat voor uitstralingen zorgen naar de slapen, maar ook naar het oor. In dat laatste geval is, kan de uitwerking merkbaar zijn in de vorm van oorpijn of het horen van een suis of een piep. Uiteraard zijn er meer nekstructuren betrokken die ook uitstralingen richting het oor geven, maar deze is verreweg de belangrijkste. Ook is deze spier de meest gevoelige. Wanneer je lichaam vocht te kort heeft, is deze spier de eerste waaraan je zult merken dat je meer water moet gaan drinken. De hoofdpijn na een dag hard werken, of wanneer je een kater hebt na een avond uit komt voornamelijk voort uit de uitstraling geproduceerd door de triggerpoints in deze spier.

Kijk goed naar het plaatje en probeer voor jezelf eens te kijken of er verbanden zijn te leggen met de symptomen die je voelt. Is de tinnitus bijvoorbeeld gepaard met een stijve nek of zit de hoofdpijn zowel rondom je oog en achter op de schedel? Dan is de kans groot dat de spier betrokken is.

Triggerpoints in de M. Sternocleidomastoideus zorgen ook direct voor triggerpoints in andere spieren. Dit worden “satelliet triggerpoints” genoemd. Dat betekent dat er dus nog meer spieren betrokken zijn wanneer deze spier triggerpoints bevat en dus ook meer symptomen waar je verbanden mee kunt leggen of die een uitstralingspatroon kunnen versterken.

De belangrijkste satelliet spieren die met tinnitus te maken hebben zijn de kaak-/kauwspieren. Deze spieren hebben voornamelijk uitstraling naar het oor. Een stijve kaak en tandenknarsen zijn dus aan het lijstje overige symptomen toe te voegen.

Waarom zitten die spierknopen in die spieren? Dat is de vraag die in mijn behandeltraject naar voren komt. Met reset-technieken worden triggerpoints geneutraliseerd waardoor de spier volledig ontspant. De kans is dan groot dat er een verandering in de intensiteit van de tinnitus optreedt. Echter, vaak niet voor lange duur. De oorzaak van de spierknopen is daar niet mee verholpen. De pijn, piep of andere klachten uiten zich dus via de uitstralingspatronen van de spieren.

Handig dus om te weten of er andere symptomen aanwezig zijn naast de tinnitus zelf. Dus, naast het brommen, suizen en/of piepen, komt dit je bekend voor en kun je verbanden leggen met jouw symptomen?

  • Hoofdpijn (zie plaatje voor de exacte locatie van de hoofdpijn)
  • Stijve en/of pijnlijke nek
  • Moeite met naar links en naar recht draaien van het hoofd
  • Stijve en/of pijnlijke kaak
  • Tandenknarsen
  • Tandpijn
  • Aangezichtspijn
  • Oorpijn

Twijfel je of vind je het lastig de verbanden te leggen, klik dan op de button voor de tinnitus-check en ontvang een op maat gemaakte analyse.

Doe de TINNITUS-CHECK

6 reacties

    • Hoi Marco,
      Fijn om te horen dat ik je met de blog heb kunnen helpen om verbanden te leggen met je klachten. Ben erg benieuwd of je daardoor ook een strategie hebt kunnen vinden om te zien of je klachten ook kunnen verminderen. Mocht je hulp nodig hebben of nog vragen aan me wil stellen, dan kun je me altijd een berichtje sturen.
      Met gezonde groet,
      Niels Hoogenstrijd

  1. Ik heb hetzelfde …heb al 4 jaar tinitus en kon er eindelijk mee leven .. heb al een aantsl maanden last van nek en schouders en sinds ik dat heb heeft mijn tinitus ineens een nieuw geluid erbij… alsof er wind door een kier gaat …als ik dan op mijn nekspier of schouderspier duw of onder mijn oor hoor ik hem ineens veel harder alsof die op te wekken in …zeg mij asjeblieft dat dit te verhelpen is ik kan dit niet meer aan ik ben ten einde raad

    • Hoi Randy,
      Wanneer je het geluid sterker kan opwekken door op een spier te drukken is dat een indicatie dat deze spier voor dat geluid zorgt en kun je door deze spier te ontspannen ook het geluid verminderen. Het kan dus zeker werken wanneer die spier gereset wordt. Wel is dan de vraag, mocht het weer terugkomen, wat de achterliggende oorzaak is van die spierspanning. Maar ook dat is goed te onderzoeken en dus ook aan te pakken.
      Mocht je mij even persoonlijk willen spreken aan de telefoon om te kijken wat voor jou de mogelijkheden zijn, stuur me dan even een berichtje zodat we wat in kunnen plannen.
      Mvg, Niels Hoogenstrijd

  2. Hallo,
    even een vraagje ,
    Ik heb al 5 jaar oorsuizen.Mijn nek zit altijd gespannen.Vooral de sternocleidomastoideus en de monnikskapspieren.
    Heb al dry neelding gedaan, kinisi ,massage niets helpt ben al 5 jaar bezig, iedere week naar de dry neelding of massage maar ze krijgen die spier niet los.Wat is nu eigenlijk de oorzaak dat die spieren altijd zo gespannen zitten? Ik let op mijn voeding, houding, beweeg zit niet graag stil,maar soms is het echt niet te houden van de pijn.Dan neem ik mijn massagepistool,leg er warmte op,en gebruik mijn U nek.Wat kan ik nog meer doen? Vriendelijke groeten claudine.

    • Hoi Claudine,
      Vaak zit er bij continu gespannen spieren nog een onderliggende oorzaak. Deze oorzaak vinden we in onbewuste onderdrukte emoties. Het emotiecentrum in de hersenen geeft signalen door waardoor onderdrukte emoties op de achtergrond op de hersenstam (automatische processen) aanwezig blijven. Dit zorgt voor verminderde doorbloeding en daardoor verminderde zuurstof naar bijvoorbeeld spieren. De spieren worden vervolgens zuurder en dat zorgt ervoor dat de sensoren van pijn op scherp gaan staan en sneller een pijnsignaal doorgeven. Pijn zorgt dan weer voor extra gespannenheid en zo ontstaat een vicieuze cirkel.
      Mocht de fysieke behandelroute geen, weinig of tijdelijk effect hebben, dan is de volgende stap om te kijken naar de onbewuste processen en emoties. Mocht je vragen hebben over het hoe, wat of extra uitleg hierover, dan zouden we even een moment kunnen pakken dat we telefonisch opties kunnen bespreken om te kijken welke richting het beste voor jou is om het oorsuizen aan te pakken.
      Met vriendelijke groet,
      Niels Hoogenstrijd (info@smoothmovements.nl)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.