Hoe je gedachte over stress je reactie erop beïnvloed

Is stress slecht en moeten we dit vermijden?

Wanneer stress op ons pad komt, hebben we geleerd dat er maar 1 weg is: “Stress werkt verzwakkend”. Google het woord “stress” en je vindt vele tips om stress te verminderen. Het advies is vaak rust nemen en de stress zoveel mogelijk proberen te vermijden. Bij stress maak je het hormoon cortisol aan en dit kan uiteindelijk voor verschillende klachten zorgen.

De gedachte dat stress verzwakkend werkt zorgt vaak voor meer stress. Je kunt het niet altijd zomaar verminderen of ontwijken. Als je het wel probeert en het vervolgens niet lukt, dan veroorzaakt dit … jawel, extra stress.

Gelukkig is er ook een andere weg. De weg van: “Stress werkt bevorderend”. We kennen de stimulerende eigenschappen van acute stress, zoals betere focus en betere prestatie onder druk. Maar we vergeten deze eigenschappen wanneer we langdurig stress ervaren. Toch heeft stress ook dan stimulerende factoren.

Stress zorgt voor:

  • Het wakker worden in de ochtend
  • Dat we een bijzondere sportprestatie neer kunnen zetten
  • Meer focus en beter geheugen
  • Mentale weerbaarheid
  • Dat we in de flow kunnen komen

Denk eens aan het moment dat je de meeste groei meemaakte in je leven. Ging dat voorafgaand gepaard met veel en langdurige stress? En daarbij, was die groei meer of minder groot geweest dan wanneer die stress afwezig was gebleven?

Fysiologisch gezien zorgt deze gedachte (stress werkt bevorderend) voor de aanmaak van de stof DHEA. Deze stof zorgt ervoor dat de slechte eigenschappen van cortisol worden weggevangen en dat je dus minder last hebt van de negatieve eigenschappen van stress. Puur door de weg naar “stress is bevorderend” te kiezen, zal stress dus ook sneller bevorderend en stimulerend voor je zijn.

Wees dus bewust wat jouw reactie is op stress en bedenk: Welk pad ga ik nemen?

De onderzoeken van Alia J. Crum zijn uniek in zijn soort en baanbrekend op het gebied van mindset. Daarom raad ik ook aan om deze TEDtalk van haar te bekijken waarin ze uitgebreid verteld over dit onderwerp. Een bonus daarbij is dat je na het kijken van haar presentatie al direct een verhoogde DHEA-aanmaak zal hebben. Simpeler kan dus haast niet om een begin te maken met het omdenken van stress en er direct de positieve uitwerkingen van te merken!

Vraag nu een GRATIS adviesgesprek aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.