Het lijkt steeds normaler te worden dat mensen rugklachten hebben. Omdat het zo normaal, hoort het er misschien wel bij. Is de klacht toch wat heftiger, dan maar even een MRI laten maken, “want er zal vast iets kapot zijn…”
Met mijn 30 lentes is de kans 1 op 2 dat de tussenwervelschijven van mijn rug aan het aftakelen zijn en iets minder dan 1 op 3 dat ik een hernia heb. Grote kans dus dat er bij mij ook iets niet 100% goed zit. Toch heb ik nooit last van mijn rug. Ben ik dan de mazzelaar waarbij het allemaal wel normaal is? Dat hoeft dus niet!
In het onderzoek van Brinjikji et al. (2014 en 2015) werden bij 3110 mensen ZONDER pijnklachten MRI-resultaten bekeken. De percentages van gevonden afwijkingen waren schokkend hoog. Toch goed nieuws, want deze mensen hadden geen pijn of andere klachten.
Zo’n afwijking zegt dus niet direct iets over pijn. Waarom wordt er bij pijn dan wel naar een afwijking gezocht? Het is immers normaal om die afwijkingen te vinden. Maar of dit te koppelen is aan de pijnklachten? Dat is dus niet altijd waar. De oorzaak van de meeste rugklachten is dus even verder zoeken dan de normale afwijkingen, zelfs al is dit op de scans aangetoond!