De oorzaak van tinnitus en hyperacusis door het kleinste spiertje van je lichaam?

👂🏻Hoe kan het KLEINSTE spiertje in je lichaam voor het SUIZEN en BROMMEN zorgen in je oor? 👂🏻

Eerst even voorstellen, de kleinste spier van ons lichaam: “Musculus Stapedius”. Deze spier is gelegen in het middenoor en samen met “Musculus Tensor Tympani” zorgt dit spiertje ervoor dat het trommelvlies op spanning kan worden gezet. Wanneer het trommelvlies meer op spanning komt te staan, worden lage frequenties zoals suizen en brommen minder hard waargenomen. Een mooie functie, hierdoor kunnen we geluid wegfilteren zodat we de frequentie van het menselijk stemgeluid beter kunnen opvangen. In onze evolutie is dit erg belangrijk geweest om als baby op het stemgeluid van de moeder te kunnen richten. Ook wordt het geluid van kauwen en je eigen stem gedempt en iets vervormd. Zo hoor je jezelf anders dan wanneer je jezelf op video of audio hoort.

Beide spieren worden aangestuurd via hersenzenuwen (hersenzenuw V en VII), wat betekent dat ze onbewust worden aangestuurd en al vroeg in de evolutie zijn ontstaan. Deze twee zenuwen kunnen onder andere beïnvloed worden wanneer het zenuwstelsel onder spanning staat door bijvoorbeeld stress, emotie of trauma. Zijn je nek-, schouder- en/of kaakspieren gespannen? Grote kans dat die hersenzenuwen naar het middenoor niet goed meer functioneren. Het gevolg daarvan is dat de oorspiertjes die vandaag in de hoofdrol spelen, niet goed meer functioneren wat resulteert in het harder waarnemen van achtergrondgeluiden, suisgeluiden en bromtonen.

Vaak is hier IETS aan te doen!
Verbeteringen kunnen optreden doordat de hersenzenuwen te beïnvloeden zijn! De oefeningen die je daarvoor kan doen zijn veel simpeler dan de tekst die je zojuist hebt gelezen. Heb je het tot hier volgehouden en wil je weten hoe je het suizen en brommen kan elimineren?

Vraag dan een gratis telefonisch adviesgesprek aan zodat ik je meer kan vertellen om te beginnen aan een oplossing! 

Vraag nu een GRATIS adviesgesprek aan.

3 reacties

 1. Hallo,
  Ik denk dat ik hier last van heb.
  Heb al een half jaar een brom in mijn oor.
  Ik denk zelf door stress en nek/hals spieren…
  Kunt u mij hier tips over geven?

 2. Hallo Betty,

  Wat vaak te zien is bij mensen met een bromtoon is dat de hersenzenuwen in standje “fight/flight of freeze” staan. Vervolgens is het goed mogelijk dat daardoor ook de nek/hals spieren vast komen te zitten. Triggerpoints in een aantal van deze spieren kunnen dan ook het suizen of brommen versterken.

  Het is echter erg lastig om te zeggen dat het ene wel helpt en het andere niet. Er zijn namelijk enorm veel oorzaken te vinden en daarmee ook heel veel mogelijke oplossingen. Het is dus opzoek gaan naar de juiste aanpak.

  Mocht je meer inzicht willen in jouw brom, dan zou je de “tinnitus-check” in kunnen vullen. Dit is een uitgebreid formulier waarop kan inschatten wat de oorzaken bij jou kunnen zijn. Je krijgt dan al direct inzichten die je kunnen helpen.

  De link voor de tinnitus-check vind je hieronder:
  http://smoothmovements.nl/tinnitus-check/

  Met gezonde groeten,

  Niels Hoogenstrijd

 3. Hallo,
  ik heb last van een druk en gespannen gevoel in mijn oor en kaak. 5 jaar geleden door een knal met nieuwjaar is dit begonnen. Is uiteindelijk na 2 jaar weggegaan. Overlaatst gaan feesten met oortjes en is terug gekomen. Gehoortest is oké. Is enkel dat gespannen en bedrukt en stoffig gevoel in oor en rond te kaken. (tensor tympani)

  Groetjes,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.