Welke verbanden kun je leggen bij tinnitus?

Wanneer een spier een triggerpoint (spierknoop) bevat, heeft deze vaak een patroon van uitstraling naar een ander gebied en/of andere spier. Dit kun je zelf nu direct uittesten bij jezelf door op een scherp en gevoelig punt op de grote (monnikskap)spier op de schouder te duwen. Wanneer je dit doet, is dat scherp en gevoelig op het punt waar je drukt, maar wellicht voel je ook een drukkend gevoel, tintelingen of pijn richting de nek, achter- en/of voorhoofd. Deze uitstralende pijn hoort bij deze specifieke spier en zo heeft elke spier zijn eigen uitstralingspatroon.

Bij tinnitus speelt de “Musculus Sternocleidomastoideus” een belangrijke rol, een spier die je gebruikt wanneer je je hoofd naar links en rechts draait. Wanneer deze triggerpoints bevat, kan dat voor uitstralingen zorgen naar de slapen, maar ook naar het oor. In dat laatste geval is, kan de uitwerking merkbaar zijn in de vorm van oorpijn of het horen van een suis of een piep. Uiteraard zijn er meer nekstructuren betrokken die ook uitstralingen richting het oor geven, maar deze is verreweg de belangrijkste. Ook is deze spier de meest gevoelige. Wanneer je lichaam vocht te kort heeft, is deze spier de eerste waaraan je zult merken dat je meer water moet gaan drinken. De hoofdpijn na een dag hard werken, of wanneer je een kater hebt na een avond uit komt voornamelijk voort uit de uitstraling geproduceerd door de triggerpoints in deze spier.

Kijk goed naar het plaatje en probeer voor jezelf eens te kijken of er verbanden zijn te leggen met de symptomen die je voelt. Is de tinnitus bijvoorbeeld gepaard met een stijve nek of zit de hoofdpijn zowel rondom je oog en achter op de schedel? Dan is de kans groot dat de spier betrokken is.

Triggerpoints in de M. Sternocleidomastoideus zorgen ook direct voor triggerpoints in andere spieren. Dit worden “satelliet triggerpoints” genoemd. Dat betekent dat er dus nog meer spieren betrokken zijn wanneer deze spier triggerpoints bevat en dus ook meer symptomen waar je verbanden mee kunt leggen of die een uitstralingspatroon kunnen versterken.

De belangrijkste satelliet spieren die met tinnitus te maken hebben zijn de kaak-/kauwspieren. Deze spieren hebben voornamelijk uitstraling naar het oor. Een stijve kaak en tandenknarsen zijn dus aan het lijstje overige symptomen toe te voegen.

Waarom zitten die spierknopen in die spieren? Dat is de vraag die in mijn behandeltraject naar voren komt. Met reset-technieken worden triggerpoints geneutraliseerd waardoor de spier volledig ontspant. De kans is dan groot dat er een verandering in de intensiteit van de tinnitus optreedt. Echter, vaak niet voor lange duur. De oorzaak van de spierknopen is daar niet mee verholpen. De pijn, piep of andere klachten uiten zich dus via de uitstralingspatronen van de spieren.

Handig dus om te weten of er andere symptomen aanwezig zijn naast de tinnitus zelf. Dus, naast het brommen, suizen en/of piepen, komt dit je bekend voor en kun je verbanden leggen met jouw symptomen?

  • Hoofdpijn (zie plaatje voor de exacte locatie van de hoofdpijn)
  • Stijve en/of pijnlijke nek
  • Moeite met naar links en naar recht draaien van het hoofd
  • Stijve en/of pijnlijke kaak
  • Tandenknarsen
  • Tandpijn
  • Aangezichtspijn
  • Oorpijn

Twijfel je of vind je het lastig de verbanden te leggen, klik dan op de button voor de tinnitus-check en ontvang een op maat gemaakte analyse.

Doe de TINNITUS-CHECK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.